Thursday, May 13, 2010

Melinda Gordon Mode : Remembering Elm Street


Eh ketepilah Dela!..sibuk


Ok (cracks head) aku ada mood nak typing panjang arinih. Anyway secret's out! yes aku dah tgk remake Nightmare on Elm Street, memula nak wat dunno sambil claim janji2 belanja yg telah di-promise. Tapi since banyak benor 1001 questions yg dituju, kena lah mengakui gak, tak larat nak keep track white lie yg aku reka. Ku tgk 2 days back after dozens of sms dan tarian hula aku fwd kat source aku nih. Memula dia kata xda tapi elok2 jer aku nak bertolak ke office dari tempat riadah ngan Fifi, dapat call kata ada xtra tix...HAHAHA aku pon zoom terus ke kedai MC penuh gembira. Siap SMS Mic, "really got stomach ache today" dia balas balik; "ok take care"....rasa bersalah lak..tapi pedulik!!!!!!! So aku dah tgk, tapi xmo review lah, since will be watching again..soon, xmo spoil kat miker2 yg ada hati nak banjer aku nih :P..so I'll just be writing about my memories of watching Nightmare on Elm Street 1-7.


Never seen this poster..niceeeee


Nightmare on Elm Street #1

Tak ingat bila exactly aku tgk nih, tapi yg pasti aku masih kanak2 riang, ada bakat umur baru 5/6. Venue rumah makcik aku, akak sedara aku nih cam abg aku...gemar meminjam2 vhs2 movie..time dulu gila best sewa2 VHS tape...bkn cam sekarang, beli jer leh..pfft. Bagi aku part paling memorable semestinyer kematian Tina agak shocking ah gak..dengan pusing2 helikopter nyer dan drag ke ceiling belumuran darah...awesome!...
Pastuh datang makcik aku marah2 aku cause tgk adengan lucah...LOL...aku ternganga jer, fine mmg ada tit shot dan adengan bawah selimut yg penuh dengan bunyi2 ghairah...tapi...xda lah obvious sangat..aku tak corrupted pon..kot. Back to the movie; for something I haven't seen before (that time), aku bermimpi gak ah mlm tuh lepas tgk cerita..mana xnyer, muka scared horribly pastuh ada gloves penuh ngan kuku lak tuh...mana tak mimpi? Brrr...oh oh! dan tak lupa scene body bag Nancy mimpi tuh gila seram! tak cam the remake..eh oops.

I read one review baru2 nih, mamat nih ckp masa dulu2 tak sangka Tina nih akan mati; aku agre cause Tina nih gila dihighlight awal2, Nancy tuh cam watak sampingan yg meek jer. Aku gila tak layan Nancy, sedor2 Tina kena off brutally, then got me thinking, eh sama cam Scream..KAN?! ok done with being excited. Tapi apa2 mmg the first Nightmare on Elm Street nih is one of my fav movies ever, aku suka...apa2 yg bagi aku nightmare mmg pass lah bagi aku.



Nightmare on Elm Street 2 : Freddy's Revenge


Yg nih jumbled up...aku rasa aku tgk..oh tak tak...aku INTAI dari tirai kamar bilik aku. Abg aku yg usha cerita nih, aku on and off, sat sedar sat tak sedar...sampai I'm ashame to admit this, aku ter mix Fred's Back ngan Terminator 1 leh? Cause as per memory sebelum aku beli full set Nightmare 1-6 VCD freddy near the end jadi robot, pastuh merangkang2 kejar the final girl...rupa2nyer lepas tgk Fred's Back again baru aku sedar aku merepek...ahahah yg sama ending Fred's Revenge ngan T1 pon adalah both of it ended dekat kilang2 yg Freddy selalu muncul tuh..so logic jer aku confuse kan..kan? Oh and the fact Terminator and Freddy both botak..hehe.

As for the movie...suxxxxxxxxxxxx asssssssss! Padan lah dulu kecik2 aku leh mix movie, aku tgk balik cerita nih...astaga! wth! Hero cerita nih fail gila...though it is good derang jadikan main character nyer laki instead of the last chic, but laki nih...fail miserably. Adengan jerit dlm tandas comes to mind...god! Pastuh tak banyak sangat side characters...I need kills people!..xmo random2 people by the pool..booo! Pastuh the ending...sorang minah nih gila desperate nak deliver her lines...Isma ngna aku gelak gila tgk lakonan bangang makcik nih, nampak sangat something is about to happen...OH which reminds me, satu adengan cun dlm Fred's Revenge nih..saving grace lah bagi aku...adalah mimpi first dlm bus tuh...agak eerie...me like..apart from that...pfffft.


Fav Poster


Nightmare on Elm Street 3 : Dream Warriors

This is mah favvvvvvv Nightmare after the first one..oklah easy put, this is my fav Nightmare sequel. Aku tak ingat when..tapi yg pasti..ia kuar kat national TV...di zaman Outer Limits, Twilight Zone dan Tales from the Crypt leh ditayangkan masa prime time (ke?)...time tuh tv cool...hehe. After ia ditayang...hot topic gak ah kat sekolah..ramai yg mimpi tak silap. Pastu aku ada gak sembang ngan sedara aku Eda tentang cerita nih, minah nih mmg rajin gak layan movie2 ngan aku..antara fav kita adalah IT. Eda juga suka highlight this one scene " In my dreams I'm beautiful ....and BADDDGGHHHH!"...but mmg line tuh memorable cause awek tuh hot...Jennifer Rubin..aku ingat lagi actressnyer.

As for the movie..as per above..love it! L.O.V.E it! Love the concept, the dream warrior concept, at least this time the kids had a fighting chance. Oh and unlike the 2nd one, loads of characters to use ergo lots of kills! Yum! My fav kill is definitely the wannabe actress chic.."Welcome to Prime Time Bitch!"...classic. And another thing I like, Nancy from the first one is back, I like it when they bring back past characters; there's a sense of continuity (duh) and the story would make more sense. Oh dan part kemunculan Nancy pon cool, dia nyanyi theme fred...1..2..freddy's coming for u...brrr eerie adengan tuh walaupon simple je. Ahh Nancy such a great character which makes it much harder when she died near the end, tear jerker scene there, rare for a slasher/horror flick . 2 Thumbs up this one.


Saw this at The Curve once...nak!


Nightmare on Elm Street 4 : Dream Master

This one I see late, I saw New Nightmare first before this. Tapi aku ingat ada sorang mamat nih kat sekolah ada cerita some scenes from Dream Master. It sounded cool, tapi time tuh kan (Form 3 kot)..bkn senang nak cari source. Then zaman MMU bila VCD boom everywhere aku jumpa full set Nightmare on Elm Street, hence aku pujuk daddy awesome (dan dan awesome) beli..so aku belilah all 6 (New Nightmare tak beli cause aku ada vhs)..then aku bawak MMU buat tanyangan perdana pada sapa2 yg minati...ahhh those time. Pam juga ada amik VCD set tuh (nak menggoda lah tuh), nak wat tayangan kat dorm girls dan feedback was cool..ada yg tak senang tido aku dengor..x ingat sapa.

Anyway Dream Master, I kinda like it.
1. There's continuity
2. Lots of characters...lots of kills
3. Cool deaths ...roach trap! yummmm!
4. End fight was also cool
5. Concept of each character having specialty was also cool. (like Dream Warriors)
..the only thing is...freddy was not scary. He utter the corniest lines and and...ah hell he wasn't scary!!! Then how the heck Freddy got resurrected? By a dog's pee? errr...weird. Storywise it was bad. But hey, at least it was entertaining..hot enuff for me.



Nightmare on Elm Street 5 : I don't give a rat's ass

Yg nih tgk after #4..buhsan...wake me up when it's over.

Seriously aku kureng skit yg nih, aku rasa there's a story in there somewhere since they're brought up Fred origin...but ultimately...blaagghh a waste bagi aku. The only cool scene is kid that got killed while in paper form....that was cool.



Nightmare on Elm Street 6 : Freddy's Dead

This one I saw after Dream Warriors; the brother rent the movie. Aku ingat banyak gak scenes dari cerita nih. Kira impact tuh mmg ada lah. Tapi...bila tgk balik, the movie felt...rushed.

Bagi aku this movie felt too rushed to be a final Nightmare movie. Walaupon it ended pretty okay but...that's just it..it was o-k. Was expecting something bigger..the ultimate showdown..but blaggh. And Freddy was just way too assclown-like in this flick..again..not scary. Oh and the lead aku kurang nak suka, adik/sister Billy Zane tak silap aku..I liked the other 4 kids better. John Doe paling cool. Apa2 this movie is just ok.



New Nightmare

Ha yg nih aku tak sabar nak flashback balik kenangkan. Yg nih aku beli VHS (yes masih di zaman VHS) aku usha kat rumah sesorang, time tuh aku baru move kl tak silap. Dan housemate ayah aku ada LD player siap semua ngan sound system hot..wowowowo! Cuak ah gak tgk yg nih seseorang, then aku bawak ke sekolah tape nih..tunggu masa cikgu nida nak buat tayangan unggul kat bilik AV...:P. Dan after quite sometime teacher bawak gi bilik AV..dan mmg tape nih dikuarkan..hehe. Syok tgk reaksi rakan kelas layan cerita nih, paling memorable bagi aku adalah Hasnol cecepat pejam mata adengan terkejut satu dan Aslaniyah tak abih2 ulang adengan Dr Makcik Black nih..ok aku lupa nama watak..aku letak Shaniqua leh? Ok adengan Dr Shaniqua nih over acting. Pastuh beberapa minggu lepas tuh...aku dapat tau Nurul Hafizah bt. Basir a.k.a Noi a.k.a Nombor 1! lepas tgk cerita tuh mlm tuh kena kacau, "tangan2 setan tuh keliling katil aku" katanyer..:P huhuhuhu impact kuat kat Noi tuh.

As for the movie, it's one of the better Nightmare series, Wes Craven directs this after the 1st. Pretty neato, idea cun. Ada mamat sorang nih kata it's sorta like a spoof..agreed. Mmg spoof, dark spoof. And Heather is back!..sayang Johnny Deep x muncul sekali, if ada mmg reunion hot. Pastuh ada satu death scene nih hampir sebiji tet ngan adengan Tina mampus from the first elm street, acknowledgement kot..but apa well done..seram. Noi juga ada nyatakan dia suka part Heather cari dia sampai masuk bawah katil, bagus Noi aku pon suka adengan tuh cam masuk dunia fantasy yg hot. Anyhoot nih antara Elm Street yg berjaya..so recommended.



Freddy VS Jason

Yg nih tgk aku dah lepas MMU rasanyer, no biggie, beli vcd je. Gambo masih wayang lagi VCD nyer tapi sanggup since tak kuar kat Malaysia Freddy VS Jason nih..booooooooo!

Movienyer, basically fun and entertaining it's no Clockwork Orange which I don't mind pon. Bagi aku janji it delivers...satu jer aku off, the lead actor and actress...oh dear god!..."freddy is afraid of fire and jason is afraid of water, how can we use it?" errr duhhhhhhhhhh pang! Nasib lah adengan trailer when she deliver the line "Place your bets" xda dlm movie kalau tak lagi lah aku sedih. Overall, enjoyable..seronok tgk reramai dan buat drinking game; one sip per stupid actions...weeeeee!

Anyway mlm nih I'll be watching the movie again reramai, one of em...NOI! wohoooooo aku harap kor mimpi2 lagi...AHAHAHHAHA...apa2 another dream goal berjaya lagi..Friday the 13th and Nightmare Elm Street dah dapat feel tgk wayang...tinggal Halloween je..but if it's Rob Zombie vision...haha xmo. Oh btw Lyna I dont mind seeing it a 3rd time gak..AHAHA don't worry I can act scared..:P

5 Comments:

fadz said...

Bratty suka sangat Kruger eh?

aku macam ko lah, tapi bila tgk balik semua kan, ada juga poin kenapa aku suka yg lain yg tak berapa terkenal, yg kedua sebab mainan simbolisme lelaki gay dlm closet sebernarnya, dats why the "anti hero" guy tu is like a DORK.. utk 4&5, hehe, mmg guilty pleasure aku masa kecik.. dan yah, New Nightmare macam postmodern work yg besar (making reference and playing it around and creating "reality" out of cinema and "fantasy").. Tina kena bunuh tu mengikut gaya Psycho Alfred Hitchcock, yg mana Wes bawak balik dalam Scream..

btw thx, jgn jemu panggil lagi :)

Miss Brat said...

Aku actually tak suka Freddie sbb dia nih mmg buat aku nightmare berminggu2 tapi bila dah besar ni mcm kelakar pulak bila tgk,tak takut sangat pun film2nya tapi berjaya buat aku x tido mlm masa kecik dulu. Btw i'm glad walaupun aku cant make it well at least my twin brother dpt pergi hehe

Reza said...

fadz : padan lah hero tuh semacam...adengan jerit dlm tandas sekolah dan menari2 tak tentu pasal tuh sangat lah eh?..dan last line kor entah apa2..ahahah..insyallah bro

lyna : true...mmg tgk balik xda impact sangat..rasanyer yg bebetul seram skit pon adalah 1st dan new nightmare if tgk balik, yg lain enjoyable jer..yg latest nih..eheheh nanti2 u decide lah :P

eDa said...

Oh reza sangat benar psal IT tu! Aku siap nak masuk totilet pun pandang kiri kanan atas bawah!! Oh that line..ahahhaha...
Anyhoot...watched nightmare tadi...saya suke ending..yg lain, I leave it to u..ur the expert..ape2 saya sgt suka!

reza said...

Yes Eda!...eh kor rasa IT patut remake tak? ahahah..cause bagi aku the 2nd half It could have been better...:p

Yep aku taktau kenapa tapi aku sangat ingat bila kor sebut line beautiful and bad tuh...tapi apa2 mmg minah pelakon tuh outstanding ah gak

eh aku bkn expert...manusia minat film jer...heheh..xmo ckp lebih kisah movie tuh lagi..hehehehe :P