Thursday, November 01, 2007

30 days of Night



updated ...11/2/07

ok cyber dah bebel suh update 30 days of night.last week sunday we went to OU (wan utama) cause i excitedly booked 6 tickets for the 5 pm show.Aku refresh banyak kali yeh gsc.com.my nak nunggu bila leh aku book nih.bila dapat jer kelam kabut book sakan 6..so mula lah pesta mengajak...last2 cyber jer datang..cit tul...pam aku maafkan cause dia ada seminar kecantikan ari ahad(tuh pon dia cuba yeh)...oh juga leha kerana dia dah inform awal2..yg lain tuh ada geram skit..(bean)

anyhoo sebelum aku tgk ada lah burung sorang nih kata tak best,siap good luck nih...spoil tul mood aku...dah ler tgh overexcited dapat tgk cerita itu..ah whatever gak..cause reviews banyak kata best..tapi fav reviewer aku nih kata so-so lak..ugh..anyhoo here's what I think.

Plot : A bunch of vampires attacks the unsuspecting residents of..ok forgot but somewhere in Alaska.The fight for survival starts here.

Me thinks : 30 Days of night is awesome.It was predicted to be the best horror movie this year..well personally I don't think it was the best horror movie this year..that title belongs to another fav of mine,but 30 days is a good contender for the title.
Lets start with the good, the vampires are bank!awesome looking...beats any recent vampire anytime..specially the ones that open wide and went all fangs galore.There's this one lady vampire..she was soooooo exotic looking,really weird yet hot.Bukan weird Devon Aoki yeh.*great casting for the vampires.Oh there's another skinny dude which looked like Marylin Manson..that one was cool too.
Gore..?Excellent!!Though it was sorta heavily cut in the cinema, the ones that made it was great.I heard the beheaded scene near the end was realistic..alas it wasn't shown in the cinema i went..haih.
Premise..the best.one of the reasons that got me hooked and overexcited to watch this flick.What's not to like?..alaska?seclusion?dark 24/7?us against a bunch of nasty vamps for 30 days.haih scary.
Direction was nice, me like the top view shot of the town being attack,nicely done and choreograph.Also the tension..of being stalk 24/7..yikes.
The bad..some of the cast are laughable,Melissa George..though hot,god bless her..was very2 dull..she had the worst dialogs.Josh Hartnet was also meh...though at one time he impressed me a lil.My fav was The Stranger played by the ever multi talented Ben Foster..unfortunately he wasn't in it long enuff..eh oops.

Now here's the conflicting part,some complain that it was a tad boring..some even went night2..true however it's good tension.like alien..the flick was pretty quiet,hence the sense of tension and eeriness.
2.where the vamp came from..hmm I actually kinda wanted to know more bout the vamps..however since it was based on a comic..and they actually have more sequels after that..i guess I can let it go.My best bet is they're icelandic(leh?)..cause they looked the part,with fangs that is.

Ok i end with 30 days being the best vamp flick in recent years.it's good seeing that people can still come up with decent vamp flick after many idiotic attempts.solid 8/10

15 Comments:

Siberkop said...

Hmm, akhirnyer nyah tulis gak apa yg mak nak kan? Hmm, lovey u mucho.

Anyway, mak mmg byk terkujat dlm cinema itu hari. Terembes segala air2 dan liquid2 mak. Nasib baik nyah ada. Suke! Suke!

Citer ni mmg best. Sapa yang cakap tak best tu, sama ada dia tutup mata masa mamat minah Vampy buka mulut or dia tak suka dak kecik kena potong pala.

Oops!

reza said...

awak nih fefet tul lah

milo boyd said...

aku bukan burung lahh!! ingat aku burung, burung tiung, sungguh pandai berperi ke? (nyanyi) ahahahahhhaha TIPOOO TIPOOOO REZA TIPOOOO!!! CITER TUH MMG TAK BESTT!!!!!! tak penah aku tido dlm cinema..tp aku tgk citer tuh sampai aku tertido..camne?? BLUEKKK!! -peace reza...ihiks :"> -

reza said...

AHAHAHAHA
aku takmo lah state obvious sapa orangnyer...so aku guna jer lah burung, :P

anyhoo best yeh!not the best movie this yeah lah..but best!tgk 2 baris di atas anda (tunding ke atas)dia pon suka ,wekkkkk ...30 days best tralalala hula

fadz said...

reza, apasal ko tak ajak aku, cinabeng tul..!

reza said...

aiseh bro...ku taktau no phone kor
fwd it to me
eh..aku mintak junaidi jer lah kan
ok next time

. i . n . a . z . said...

ooohhh ko ada banyak tix. patut la tiba2 call aku ajak nengok movie. tak penah penahnye dibuat. misti aku dijadikan last resort. ciss reza nih

reza said...

erk
ehehehe
ala...the important thing aku ingat gak kor kan

mampuih aku kena attack kiri kanan atas topic nih

Siberkop said...

Masa Reza sakan ngajak orang(masa tu aku setia dah di sisinya), aku dah terbayang ramai org yg dah lama aku tak jumpa akan dijejakkasihkan balik.

Well, aku lebih berani cakap, 'This is not my sandwich!'

Cerita ini mmg aku suka. Suka sbb gelap. Suka sebab semua watak jadi 'orang'. Suka takde lines yang 'overdo'. Semuanya nampak kalut dan tak boleh dielakkan lagi.

Memang kalau aku jadi salah seorang mangsa dlm pekan tu, aku akan cuba meletupkan sesuatu(maybe bukan diri sendiri). La la la.

Esok aku tgk Stardust nyah. Mak suke! Mak suke!

reza said...

oooh camnih kor sekarang yeh...bila takder awek asyik hold me...dah ada letak aku kat seat A17 (tuh depan screen yeh)

dan yeah! 30 days rules!

Che underscore Lee said...

alaa ade abang Berr ke aritu? rugi i tak ikut.. kalau tak leh jejak kasih comolot bagai ihikkss!!

anyway, Icelandic vamps? jauh kot Alaska ngan Iceland.. kalau Russians ke.. or Eskimos ke lebih logic kot

and the town.. Fairbanks? Anchorage? or Juneau? or some made-up names?

reza said...

it was a joke?

Che underscore Lee said...

what joke?

reza said...

icelandic thingy
town tuh nama barrows...aku rasa made up kot..dah kena massacre..karang ada teremo lak

milo boyd said...

u guys are FREAKKKKKKKK!!!!!!!! (berlalu sambil nyayi lagu burung tiung)