Tuesday, April 07, 2009

I M Job - Shift Siang 6 A.M - 4 P.M

Pagi nih awesomeness, aku lupa tutup aircond..kat luar lak hujan..so fhm2 lah betapa syoknyer aku tido tadi..antara the best sleep I had in ages. Dan mmg bangun just on time..siap sempat makan lagi.Kali nih xda kisah movie..kot...mungkin leh selit..mainly kisah apa aku wat daily cause aku buhsan kat office skrg nih...btw sapa hebat teka line I M Job di atas dari movie apa.(ha see ada unsur movie)

5.00 a.m
Patut bangun dah, kalau tak confirm lambat..tapi to be safe, aku mmg kunci jam kul 4.45,5.10 dan 5.30A.M (yg last tuh kalau tak bangun alamat pesta lambat lah) Selalunyer bangun2 tgk apa dah abih download..kalau ada yg siap mmg aku wat eagle split tanda gembira, kalau tak maki hamun streamyx yg lucah tuh. Kemudian buatlah apa patut..if sempat breakfast sempat ah if tak sempat..kat office ada biskut free..taram je.Paling tak McD drive through dan mkn pancake yg sangat lazat tuh.

Drive ke office time nih sangat cool, cause tak jam langsung...tapi ada gak mangkuk2
yg drive extra slow..lagu2 pilihan time nih? selalunyer lagu tenang or bina semangat
Lagu paling ideal ; You Gotta Be...by some makcik which name escapes me now..lagu ehem 5 - Keep On Moving pon agak ok..

6.00 a.m
Patut dah sampai office..selalunyer lambat 15 min..tapi record lambat sejam.Kekadang
sempat jumpa Junie, Afifi dan Fifi Baharuddin. If sempat syok gak ah, cause leh take note gossip2 terkini dan kejadian2 the day before. Selalu nyer shift siang nih..2 ekor je beruk yang keje...so if dapat partner yg tak ngam..mmg sangap lah aku. Harini partner so-so ngam.Partner terbaik adalah Afifi.

6.15 - 8 a.m
Selalunyer aku cuba nak tido dengan gaya bertapa aku...sapa yg pernah nampak style tido aku nih ...mmg nasib ah..malah aku pernah kena kantoi ditangkap gambar..gambar tuh agak lucah.Kalau tak berjaya tido..PSP je ah. (mainly cause time2 nih x ramai org dept lain masuk lagi)..but if all else fails..Facebook...tapi time nih nothing much update.Oh kekadang juga aku masuk blog2 harian aku...mereka adalah in random order ; Ajurina, Cik Lyna, Leha Lentik, Mahhas, Milo dan Zuris . Mereka nih terpilih mainly cause kerajinan mereka tuk update...tetapi kekadang ada gak tiba2 sunyi sebulan (ajek hint hint)

8 a.m
Baru aku officially nak start wat kojer..cause if start awal then abih awal ergo aku sangap pastuh tertido atas meja office nih.

If I'm not lucky 10 a.m
Time nih keje semua dah abih...maka sangap bermula..mula lah email2 orang mintak dilayan.Luckily ada yg melayan, if tak..hmm entah..aku selalu lost memory if keje abih awal..berangan kot fighting dragons and magicians.

If I'm Lucky 12p.m/1p.m
Nih sangat ideal...if abih keje time nih mmg elok2 tuk kuar lunch. Selalunyer aku opt to not go lunch, depends ah dengan sapa partner arituh, dan juga wang..oh dan juga apa aku mkn pagi..if McD a big no-no for lunch. Tapi if mmg cadang nak mkn...selalunyer turun mkn kat foodcourt bawah tuh ngan ex-colleague. Chic Chop ia lazat dan cheap.

2p.m
Dah tak senang duduk...dah mula gerak hulu hilir, selalunyer kat pantry buat air. Tapi if betul2 nothing to do..mmg aku whip out my MP4 dan pasang movie..bkn orang perasan pon. Paling tak orang ingat aku dengar lagu..nak belakon..headbang/bob lah skit kepala.

3p.m
Bebudak mainframe dah masuk..both seronok melayan..so boleh lah start bebel kat meja miker. Topic yg selalu dibincangkan adalah gambar2, camera atau cerita2 liar. Kalau masuk bab kereta aku gi menari tempat lain.

4p.m
Aku dah agak ready tuk blah...selalunyer tak blah on time..saja2 nak nunjuk kat boss (dia masuk 3 plus) yg aku rajin stay back..tapi xda makna stayback lama2..paling lama pon setengah jam..depends juga dengan kelewatan aku earlier.

Lepas tuh...kot suka aku lah nak wat apa..yg pasti..kena tido kul 11p.m at least.

In Conclusion aku masih x dapat decide which shift the best
Pros :
Balik awal, leh tgk wayang ngan member, mkn ngan member, senam leh lama skit dan tak kelam kabut, leh tgk astro, takyah angkat call sangat. (senang ckp social life tuh wujud ah)

Cons :
Masa berjalan gila gila lambat, tido kena awal, pesta sangap, kuat menguap, balik jam dan if nak elak kena bayar tol ergo cost lebey, parking susah.

...sesungguhnyer aku mmg tgh buhsan

9 Comments:

** JT ** said...

LOL!! good blog!! u mk it like schedule plak...lol...
yer...i too agreed with u..still dunno which shift is the best.
sbab, morning...gotta go back early to cook-cons!! can go pak toh /yoga(pros)..noon...sleep late go back tgh malam (takut jugak), nite...no big bosses but lotsa stupid calls! arrgg...hard to decide eh! lol

Che underscore Lee said...

ouh means siang x byk calls ek? giller relax kerja ko.. bitch!

anyway makcik You Gotta Be ialah Des'ree, dan Five - Keep On Moving? Hmmm.... ok la good motivational song

Reza said...

jt : cook is cons ka? well i dunno cause i dont cook..heat food maybe..but cook no. but yg pasti morning only 1 / 2 calls...thats the best part...someone should tell sudhir to just decomm morning shift...no matter how good the pros are.

izar : relax? seksa nak stay awake yeh...cause xda keje langsung..dan boss besar2 semua masuk pagi..dan pehal tak tido lagi nih?

ladyfisz said...

sejak bila plk ko reti wat ala2 diari ni??? siap time lg.. lari konsep daaa..

Reza said...

errr...sejak buhsan ya amat?
nak review movie malas...nak ckp kisah movie malas gak...kena guna otak...skrg mood lalalala

ala kekadang aku ckp kisah life gak kan...tak lupa tag2 mengong yg dicipta oleh god knows who tuh

** JT ** said...

haha..cook is cons! u gotta think wat to cook, kalau x sedap, habis i! haha...eh im planning to watch knowing!! hehehe

Jujus Oren said...

bleh kalahkan diari AF?

reza said...

jt : good luck for knowing..ahaha..its not entirely bad..but u'll see..

jjo : xleh, diari kor pon takleh

Miss Brat said...

TQ masuk blog I hari2 :) u r the best Reza!